Kehysriihi kävi kuntien kukkarolla

Tiistai 2.4.2013 klo 17.07 - Ville Vähämäki


Kehysriihen tiedotustilaisuudessa esitettyjen tietojen mukaisesti kuntien valtionosuuksista leikataan 90 miljoonaa euroa. Tämä leikkaus on osa 300 miljoonan euron sopeutuspakettia.

Hallitus vyöryttää näin ollen vaikeita päätöksiä tehtäväksi kunnissa.

Lisäksi täytyy huomata se, että kuntien veropohja heikkenee myös yhteisöveroalennuksen johdosta. Yhteisöveron tiputtamisen staattinen vaikutus on 900 miljoonaa, dynaamiseksi vaikutukseksi lasketaan 450 miljoonaa. Tänä vuonna kuntien yhteisöveron jako-osuus on 29,49 %. Staattisesti kuntien verotulot tippuisivat siis 260 me, dynaamisesti puolestaan 130 me.

Jo ahtaalla olevaan kuntatalouteen nämä leikkaukset ovat ikävä juttu. Kehysriihi käväisi kuntien kukkarolla.

Positiivisella puolella kuntatalouden näkökulmasta on se, että hallitus aikoo vahvistaa kuntien omaa veropohjaa osoittamalla jäteveron tuottoa vastaava lisäys kunnille vuodesta 2014 alkaen.  Lisäksi kuntien lakisääteisiä velvoitteita aiotaan vähentää vaiheittain vuosina 2014-2017.

Jätin hallitukselle alkuviikosta kirjallisen kysymyksen koskien kiinteistöverorekisterissä olevia puutteita, ja asia on otettu kehysriihessä esille. Valtioneuvoston tiedotteen mukaan kiinteistöjen arvostamisperusteiden tarkistamisella vahvistetaan kuntien omaa veropohjaa.

Summa summarum. Näyttäisi siltä, että hallitus käy kuntien kukkarolla alkuvaiheessa, mutta toivottavasti kuntien taloudellinen tilanne helpottuu vähitellen. Mielestäni meillä on suuri ongelma siinä, että vaikka saisimme valtion velka-bkt -suhteen laskuun, niin kuntasektorin velkaantuminen on yhä kiihtyvää.

Täytyisikin ajatella niin että julkisen sektorin kokonaisvelkamäärä täytyy saada laskuun. Samalla täytyy tarkastella koko ajan sitä, mistä julkisen sektorin velka on otettu. Maan sisäinen velka ei ole niinkään vaarallista, vaan ratkaisevaa on julkisen sektorin ulkomainen velka.