Reilun pelin vähennysoikeus

Tiistai 6.8.2013 klo 18.04 - Ville Vähämäki


Maaliskuussa hallitus sopi kehysriihessään, että yritysten edustuskulujen vähennysoikeus tultaisiin poistamaan. Nyt suunnitelmat ovat ajautuneet vastatuuleen. Vahvimmin vähennysoikeuden poistoa vastustaa kokoomuksen eduskuntaryhmä.

Sampsa Kataja (kok.) on sitä mieltä, että vähennysoikeuden poisto heikentäisi kysyntää ja työllisyyttä palvelualoilla, ja olisi näin vähintäänkin nollasummapeliä. Tästä uutisoi Yle.

Kuten Yle uutisessaan kertoi, PTT on tutkinut mahdollisen vähennysoikeuden poiston vaikutuksia palvelualoille ja on totta, että se kurittaisi kyseistä alaa. Voimakkaimmin tämä haittaisi Lapin matkailua ja palveluntuottajia.

Vähennyskelpoiset edustusmenot jaetaan neljään ryhmään

  • Edustamisesta aiheutuneet välittömät menot kuten esimerkiksi ravintolamenot ja edustuslahjojen antamisesta aiheutuneet menot.
  • Edustusmatkoista aiheutuneet matka- ja majoituskulut.
  • Palkat. Esimerkiksi edustustilaisuutta varten palkatun tarjoiluhenkilökunnan palkat kuuluvat edustusmenoihin
  • Edustamiseen käytetystä kiinteistöstä, huoneistosta, veneestä yms. omaisuudesta aiheutuneet menot ja omaisuuden hankintamenosta tehdyt poistot.

Mielestäni on olemassa vaihtoehto, jossa valtion verotulot kasvaisivat, mutta työllisyys ei alalla kärsisi ja yrityksillä olisi mahdollisuus ostaa palveluita. Vaihtoehto olisi reilu, eikä kenenkään tulisi voida kasvattaa vähennysoikeudella omaisuuttaan.

Tämä olisi mahdollista, jos vähennysoikeuden poistoa harkittaisiin yrityksen omaisuuden käytöstä ja hankinnasta. Esimerkiksi yrityksen omistamien mökkien tai veneiden edustuskäyttöä tai siihen käyttöön hankintaa ei voisi enää vähentää.

Kuitenkin ostettujen palveluiden ja palvelun tuottajien työntekijöiden palkat voitaisiin edelleen vähentää edustuskuluina. Tämä ei rokottaisi palvelun tuottajia, mutta yritysten omaisuudenhankinta ei lankeisi veronmaksajien piikkiin.