Takaisin nousu-uralle

Tiistai 23.7.2013 klo 8.58 - Ville Vähämäki


Kirjoitus julkaistu 23.7. Forum24-vieraskolumnissa.

Seurasin Porin SuomiAreenalla käytyjä talouspoliittisia keskusteluja erityisellä mielenkiinnolla. Monissa puheenvuoroissa nousivat esille mahdolliset elvyttämistoimenpiteet. Kiivaimmin elvytystä vaativat puhemies Eero Heinäluoma sekä ministeri Paavo Arhinmäki. Perussuomalaiset esittivät keväällä Suomen talouden kohentamiseksi viiden paketin ohjelman, johon sisältyivät täsmäelvyttävät toimenpiteet tiestön, liikenneväylien, homekoulujen ja rakentamisen osalta.

Näillä näkymin hallitus on esittämässä syksyllä juuri edellä mainittuihin kohteisiin lisämäärärahoja. Nyt ei ole aikaa odottaa kevääseen asti. Ihmisille pitää saada jo nyt töitä, jotta kansantaloutemme saadaan nousuun.

Työskentelen eduskunnan valtionvarainvaliokunnassa sekä sen veropolitiikkaa, työ- ja elinkeinopolitiikkaa ja sivistys- ja koulutuspolitiikkaa käsittelevissä alajaostoissa. Huomattava osa kansantaloutemme elvyttämiseksi tehtävistä toimenpiteistä käsitellään juuri kyseisissä jaostoissa tulevan syksyn aikana. Tulen tekemään kaikkeni, jotta saamme osuutemme elvytysrahoista Pohjois-Suomeen ja Oulun seudulle.

SuomiAreenalla pohdittiin vientiä ja teollisuuspolitiikkaa, mutta mitään erityisen loistavia uusia ideoita ei kyllä uutisoitu. Keskusteluissa esitetyt ajatukset Suomen viennin nostamisesta olivat pitkälti samoja vanhoja kuin aiemminkin.

Olen alkuvuodesta tehnyt tutkimusta koskien eri toimijoiden teollisuuspoliittisia ohjelmia. Keskeinen havainto on ollut, että monilta puolueilta puuttuvat teollisuuspoliittiset ohjelmat tai sitten ne ovat hyvin suppeasti laadittuja. Mielestäni eräs syy viennin heikkenemiseen on, että puolueiden teollisuuspoliittiset ohjelmat ovat puutteellisia tai esitetyt ehdotukset jopa heikensivät teollisuutemme kilpailukykyä.

Tulevaisuusvaliokunnan radikaalit teknologiat -jaoksessa olen tutkinut Suomen taloudelle tärkeitä uusia teknologioita. Olemme yhdessä tulevaisuustutkijoiden Risto Linturi, Osmo Kuusi ja Toni Ahlqvist kehittäneet radikaalit teknologiat -nelitasomallia, jonka avulla pystytään määrittelemään Suomen vientiklusterin kannalta tärkeimmät uudet teknologiat.

Keskeinen havaintomme on se, että vientiklusterin täytyy panostaa niihin arvoa tuottaviin globaaleihin verkostoihin, joihin on valmis markkinoille pääsy. Jos valmista pääsyä ei ole sellaiseen teknologiakoriin, jossa havaitaan kasvua, ja kasvupotentiaalia on olemassa, täytyy järjestelmämme luoda kotimaiset referenssit.

Esitän siis kolmea tapaa, jolla taloutemme saadaan nousuun: täsmäelvytys, teollisuuspoliittisten ohjelmien terävöittäminen sekä kotimaisten referenssien luominen vientiteollisuudemme avuksi.