Perussuomalaiset vaativat yksimielisyysvaatimuksen säilyttämistä EVM:n päätöksenteossa

Torstai 14.2.2019


Isot euromaat, etunenässä Saksa ja Ranska, haluavat luopua yksimielisyysvaatimuksesta Euroopan vakausmekanismin (EVM) päätöksenteossa. Tällä hetkellä EVM tekee päätökset kiireellisissä tukimenettelyissä yksimielisesti. Hallitus on antamassa periksi isojen euromaiden painostuksen edessä ja on valmis luopumaan yksimielisyysvaatimuksesta. Lehtitietojen mukaan hallitus haluaa käsitellä asian ennen vaaleja, jottei ”likainen työ” jäisi seuraavan hallituksen vastuulle. Valtiovarainvaliokunnan PS-jäsenet Ville Vähämäki ja Toimi Kankaanniemi eivät hyväksy päätösvallan luovuttamista.

– Suomen vastuut voisivat kasvaa uusien myönnettyjen tukien myötä, eikä Suomi voisi tehdä asialle mitään. Miksi hallitus haluaa luopua yksimielisyysvaatimuksesta? Suomi on käytännössä tipauttamassa itseään pois päätöksentekopöydistä, kansanedustaja Ville Vähämäki ihmettelee.

Hän muistuttaa, että EU-alueelta kuuluu huolestuttavia taloustietoja. Ostopäällikköindeksit ovat tippuneet reilusti ja nyt myös kova data vahvistaa talousongelmat. Italia joutui taantumaan jo viime vuoden kahdella viimeisellä vuosineljänneksellä. Saksa vältti alustavan tiedon mukaan taantuman niukasti.

– Italia voi vetää koko EU-alueen taantumaan. Deutsche Bank varoittaa Saksan uppoavan taantumaan. Talouskriisi voi eskaloitua Suomen tulevalla EU-puheenjohtajakaudella. Tällöin joudutaan tekemään vaikeita päätöksiä ja tukemaan Etelä- Euroopan velkamaita. Hallitus pakoilee vastuuta ja on tekemässä Suomen edun vastaisen päätöksen luopumalla yksimielisyysvaatimuksesta. Tällöin puheenjohtajuuskaudella voidaan vedota siihen, ettei Suomi enää voinut asialle mitään, Vähämäki pohtii.

– Mikäli yksimielisyysvaatimuksesta luovutaan, voivat EVM:n riskit Suomen vastuiden osalta muuttua merkittävästi, vaikka nimellinen lainanantokapasiteetti pysyisikin ennallaan. Tästä syystä ei voi olla Suomen edun mukaista luopua yksimielisyysvaatimuksesta ja siten omasta päätösvallastamme siinä, kuinka Suomen EVM:iin maksamia rahoja käytetään. Keskustan ja kokoomuksen tavoitteet asiassa eivät ole Suomen kansallisen edun mukaisia, edustaja Toimi Kankaanniemi kiteyttää.

Julkaistu 14.2.19 SUOMEN UUTISET