Oulusta akkuklusterin keskuskaupunki

Perjantai 25.5.2018


Valtio on ottanut uusia askeleita synnyttääkseen Suomeen akkuklusterin. Ensimmäinen toimenpide oli keskittää kaivostoimialaan liittyvät omistukset Suomen Malminjalostus osakeyhtiöön, eli entiseen Terrafame Groupiin. Yhtiö edistää laajemmaltikin Suomalaisen akkuklusterin kehittämistä ja mahdollistaa valtion aktiivisemman toiminnan. Suomen Malminjalostus toimii myös EU:n Battery Alliancessa, jossa valmistellaan 2,2 miljardin rahoitusohjelmaa akkusektorille.

Kun katsotaan Pohjois-Suomen roolia akkuklusterin synnyttämisessä, niin meille on tarjolla suuri rooli, ja pystymme mahdollisesti synnyttämään tuhansia uusia työpaikkoja Pohjois-Suomeen. Metalleilla ja akuilla on valtava rooli liikkumisen ja energian vallankumouksessa niin sähköntuotannon ja –jakelun, sähköajoneuvojen, sähkön laajamittaisen varastoinnin ja latausinfrastruktuurin synnyttämisessä.

Akkuklusterin tarvitsemia tärkeitä raaka-aineita, kobolttia, nikkeliä, litiumia ja grafiittia meillä on maaperässä runsaasti. Jalostus akkukemikaaleiksi nikkelin ja koboltin osalta on erittäin merkittävällä tasolla, ja uutta akkukemikaalitehdasta suunnitellaan. Akkukomponenttien, kennostojen ja akkumoduulien tuotannon osalta meiltä puuttuu arvoketjusta palasia. Tässä piileekin suurin markkinapotentiaali ja työllistävä vaikutus.

Näkisin akkuklusterin kehittämisessä Oulun, Lapin ja Vaasan yliopiston yhteistyötä erittäin tärkeänä, sillä näiden yliopistojen osaamisalueet täydentävät toisiaan sähkötekniikan, energiatekniikan, arktisen osaamisen ja matkailunäkökulmat huomioon ottavan vastuullisen kaivostoiminnan osalta.

Oulu voisi tunnetusti älykkäänä teknologiakaupunkina saada uuden tukijalan itselleen, jos se pystyisi nousemaan Suomen akkuteknologian johtavaksi kaupungiksi. Samalla tämä palvelisi koko Pohjois-Suomea lisääntyneinä työpaikkoina ja verotuloina.

JULKAISTU 25.5.18 KALEVA