Valot päälle Suomi

Tiistai 22.10.2013 klo 14.56 - Miia Eloranta, Soveltaja-lehti


Teknologiahämyssä haparointi on nyt ohi. Näin uskoo tulevaisuusvaliokunnan teknologiajaoston vetäjä Ville Vähämäki (ps).  Hiljattain julkistettu eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan raportti sadasta uudesta teknologisesta mahdollisuudesta valaisee tietä tulevaisuuden kilpailukykyyn ja hyvinvointiin. Seuraavaksi tärkeimmät teknologiat pitäisi ripeästi viedä käytäntöön.

-Tässä ollaan keksitty jotain todella isoa. Nyt näemme, miten investointeja pitää allokoida teknologiaprojekteihin. Olemme ikään kuin kulkeneet pimeässä huoneessa, etsineet katkaisijaa ja nyt saaneet valot päälle, Vähämäki kuvaa.

Tutkimus, julkinen sektori ja media keskeisiä

Vähämäen mukaan varsinainen työ on kuitenkin vielä edessä. Hänen mukaansa käytännön kehitystyö pitää aloittaa tärkeimmiksi listattujen teknologioiden kanssa mahdollisimman pian. Tässä Vähämäki suuntaa katseensa ensinnäkin suomalaisiin tutkimuslaitoksiin.

-Tutkimuslaitosten tulisi tämän raportin pohjalta investoida oikeanlaisiin tutkimushankkeisiin.

Toiseksi valtion ja kuntien rooli on Vähämäen mielestä keskeinen. Lainsäädännöllisten esteiden poistaminen sekä uusien teknologioiden nopea omaksuminen julkisella sektorilla näyttää vahvaa esimerkkiä yrityksille ja yhteisöille. Myös medialla on hänen mielestään tärkeä rooli siinä, että uudet teknologiat tulevat konkreettisella tasolla osaksi jokapäiväistä keskustelua.

Vähämäki sanoo, että raportissa kuvatuissa teknologioissa on paljon sellaisia, jotka on jo keksitty muualla ja jotka pitäisi ottaa Suomessa käyttöön pikaisesti. Toiseksi raportista löytyy esimerkiksi oppimiseen liittyvää teknologiaa, joka on kehitetty Suomessa. Nämä innovaatiot pitäisi ottaa käyttöön ensin kansallisesti ja kehittää niistä sitten nopeasti myytäviä vientituotteita. Kolmanneksi Vähämäki listaa teknologiat, jotka ovat jo osin käytössä, mutta joiden myyntiosaaminen puuttuu.

Vaikka teknologiaraporttia ohjanneessa tulevaisuusvaliokunnassa on erilaisia poliittisia näkemyksiä, Vähämäki sanoo että raportista on puoluepolitiikka kaukana.

Suomen etu, hyvinvointivaltion edellytys

-Tämä on tehty ajatellen koko Suomen etua. Työkalu, joka on tehty, koska on havaittu iso puute tulevaisuuden teknologioiden ymmärtämisessä ja eteenpäin viemisessä.

Kansanedustajan mielestä teknologiakysymys on niin keskeinen, että sulkemalla innovaatioita pois suomalainen yhteiskunta kääntyy takaisin 50-luvulle globaalissa kilpailussa. Muut valtiot ottavat käyttöön erilaisia uusia teknologioita, jotka kirittävät niiden kilpailukykyä. Vähämäen mukaan Suomi voi teknologiajuoksussa parhaimmillaan pitää yllä hyvinvointia ja pahimmillaan jäädä muiden jalkoihin kansainvälisessä kilpailussa.

-Keskeinen asia on se, että uusien teknologioiden avulla pystytään säilyttämään hyvinvointivaltio, Vähämäki tiivistää.