Kansanedustaja Vähämäki kysyy sairaalaturvallisuudesta

Tiistai 1.10.2013 klo 11.03


Kansanedustaja Ville Vähämäki (ps.) on 26.9. jättänyt kirjallisen kysymyksen koskien sairaalaturvallisuutta. Vähämäki ihmettelee, miksi laki estää turvallisuusalan koulutuksen saamia henkilöitä toimimasta laillisesti.

- Nyt pakkohoitoon määrätyn potilaan ja henkilökunnan turvallisuus on viime kädessä hoitohenkilökunnan vastuulla. Toteaa vähämäki

Hän viittaa mielenterveyslakiin, joka tällä hetkellä määrää vastuun pakkohoitopotilaan poistumisen estämisestä tai hänen siirtämisestä hoitohenkilökunnalle. Vartijalla tai järjestyksenvalvojalla ei ole oikeutta käyttää tarvittavia keinoja.

- Tämä ristiriita on omiaan lisäämään hoitajien jo nyt paljon kokemaa väkivallan uhkaa.

Tilastojen valossa hoitajat todella ovat väkivallan uhan alaisia. Tutkimuksen mukaan vain vartiointialalla työskentelevät kokevat uhkaa useammin, kuin terveyden- tai sairaanhoitoalan työntekijät. Heistä lähes joka viides on kokenut väkivaltaa työpaikallaan.

- Ei kukaan voi tehdä hoitotyötä peloissaan. Keinoja tilanteen korjaamiseksi on, mutta sudenkuopat ovat lainsäädännössä. Poliisilla ei ole näihin tarvittavia resursseja.

Kirjallinen kysymys kokonaisuudessaan täällä.

 

Lisätietoja:

Ville Vähämäki

09 432 3195