Investoinneilla voidaan luoda kasvua ja samalla säästää

Tiistai 7.5.2013 klo 15.17 - Ville Vähämäki


Hallituksen talouspolitiikka on tyrmätty monien talousviisaiden toimesta.

Ekonomistit eivät ole tehneet arvioitaan heppoisin perustein, sillä kansantalouden tuotanto on laskenut vuodessa roimasti.

Liiallinen talouskuri ja veronkorotukset ovat syöneet ostovoimaa, eikä kasvuun tähtääviä investointeja ole tehty.

Eilen YLE uutisoi, kuinka kasvattaisin valtionvelkaa. Hetkellisesti tämä olisi totta, mutta lisävelka olisi pois tulevaisuuden investointitarpeista.

Tässä pari konkreettista toimenpidettä:

1.   Homekoulujen korjaukseen tulisi panostaa heti lisää varoja. Jos korjauksia lykätään, korjaustarve vain suurenee ajan myötä, puhumattakaan homevaurioiden terveyshaitoista ja niiden kustannuksista yhteiskunnalle. Voisimme investoida nyt selvästi enemmän homekoulujen korjaamiseen elvyttävänä toimenpiteenä. Tämä olisi myös niiden lasten etu, jotka nyt joutuvat opiskelemaan homekoulussa tai väistötiloissa.

2.   Tieverkon kunnostamiseen ja kehittämiseen voisi panostaa etupainotteisesti. Investointien lykkääminen on jo nyt tehnyt alemmasta tieverkosta paikoin erittäin huonokuntoisen. Korjausvelka kasvaa kaiken aikaa.

3.   Myös uutta on rakennettava. Esimerkiksi Hailuodon sillan rakentaminen olisi jo voitu aloittaa. Nyt rahaa kuluu lauttayhteyden ylläpitoon 4,2 miljoonaa euroa vuodessa. Sillan rakennuskustannuksiksi on arvioitu 60 miljoonaa euroa. Valtakunnan mittarissa silta maksaisi itsensä siis pian takaisin, puhumattakaan sen muista hyödyistä. Jos siltaa ei rakenneta, joudutaan lautta uusimaan, josta tulee kustannuksia joka tapauksessa.

Investointitasoa pitäisi kasvattaa suhteessa hallituksen esityksiin kehyskauden alkupuolella joitakin satoja miljoonia. Kehyskauden loppupuolella puolestaan vähennettäisiin vastaavasti investointeja. Näin ollen kehyskauden sisällä vain liikuteltaisiin rahoja samalla momentilla eri vuosien välillä.

Näillä toimin saataisiin luotua periaatteessa tyhjästä elvytystä ja työpaikkoja. Lisäksi ajoissa tehdyt ennaltaehkäisevät työt ja korjaukset mm. tiestöön ja kouluihin tulevat halvemmiksi kuin se, että täysin homeen syövyttämää koulua tai pohjaltaan murentunutta tietä alettaisiin korjaamaan.